сряда, 28 март 2012 г.

Кекс зебра с шоколадов ганаш
Вчера докато си стоях вкъщи се чудех какво сладичко да направя набързо, ама наистина набързо и при едно услвие - да е лесно за приготвяне. И се сетих за маминия кекс, чията рецепта знам от дете още и е изключително лесна и бърза. Но я попромених малко, като от обикновен кекс спретнах леко шоколадов. И как се получи? Лесно. Просто разделих сместа на 2 и към едната добавих какао. И по начина по който се прави торта Зебра взех да правя и кекса. Е не се получи точно както е в тортата, но стана шарен и вкусен, а за вкуса му много допринесе и шоколада с когото го залях.
Ето го и крайният резултат. С красиви и интересни форми.


четвъртък, 22 март 2012 г.

Френски макарони с шоколадов мус

Моите френски макарони
Като дете обичах да се въртя в кухнята около майка и да и помагам, особено в приготвянето на сладкиши. Още тогава се научих да приготвям кексове, баници, дребни сладки. И да като, че ли най - голямо удоволствие ми доставяше още от тогава да правя дребни сладки, майка омесваше тестото, а аз после го точех и изрязвах с различни формички, които след изпичането украсявах с разтопен шоколад и овалвах в орехи или кокосови стърготини. Може да е трудоемко и да става по - бавно, но аз по природа съм много търпелив и спокоен човек и и имам нерви да се занимавам с такива пипкави работи.
Вече като пораснало момиче, жена продължавам да експериментирам в кухнята и най - вече в сладкарството и от много време имах желание да опитам една рецепта, а именно за френските макарони. 

Тези малки сладкишчета, които се топят в устата ги видях за първи път в блога на едно много симпатично момиче Ирина Купенска, което е истински майстор в приготвянето на всякакви специалитети. При първоначалния прочит на нейна статия за тяхната направа ми се сториха сложни и може би поради тази причина отлагах тяхната направа. Необходимо е белтъците да бъдат отлежали поне 2-3 дена в хладилник, бадемовото брашно е една от важните съставки, която за съжаление не намерих в никой магазин на Слънчев бряг и се наложи сама да си го приготвям,но все пак успях. И понеже спазих правилото в нашата къща да се приготвят сладкиши с шоколад и съответно кремът който споява двата макарона бе шоколадов. 

И се получи нещо наистина божествено - като за първи път според мен станаха сполучливи, макар и да не спазих точно пропорциите за бадемово брашно. На пръв поглед изглеждат като меденки, или ореховки, но като се опитат са толкова крехки и се топят в устата на секундата. Целувчената основа примесена с бадемов вкус и слепени с шоколадов мус прави вкуса им уникален, топящ се в устата, много леки и ненатъртващо сладки.
Бих импровизирала от тях и в дрги варианти, с различни подправки, цветове и кремове. Тези преди изпичането бяха леко розови, но след като ги изпекох цвета им се попромени малко. Препоръчвам ги горещо на всеки който обожава лека целувчена основа примесена с нежен мус топящ се в устата.

петък, 16 март 2012 г.

Cake for My Birthday
Рожденният ден на моя мъж мина, но ето че няколко дена след него дойде и моя ред -  и аз бях рожденничка. Рожденните ни дни като деца минаваха с много игри , събиране у дома със съседските деца и съученици, сандвичи, соленки и...торта - шоколадова с маслен крем предимно. Като поотраснахме започнахме да празнуваме по барове и дискотеки, а последните години рожденните ни дни се превърнаха в един семеен празник с най - близките хора. А какво би бил Рожден Ден без торта? Много време  се  чудех каква точно торта да направя и понеже първоначалния замисъл бе за една голяма торта на 2 етажа за двата ни рожденни дни ( понеже моя рожден ден и на мъжът ми ги дели само 5 дни ) покрита с фондан и различни украси...но не се получи и направих 2 отделни торти. И понеже аз обичам млечен крем,а мъжът ми обича шоколад и само ШОКОЛАД... трябваше отново да съобразя тортата с неговите и моите вкусове. И съвсем спонтанно докато бях на пазар ми дойде идеята за торта с бишкоти, кремовете ги измислих в последствие. И както при всички мои торти - и при тази не съм спазвала определена рецепта, а от различни рецепти вземах различни идеи. И ето какво се получи :
Една много лека и сочна торта, а украсата отгоре я взех от торта Естерхази.
Бишкотите за оградката ги напоих до половина в мляко,а бишкотите, които редих в самата торта ги напоих в кафе, използвах сметанов крем, шоколадов мус и млечно - яйчен крем. Стана наистина много вкусна и сочна торта. А тук ще покажа стъпка по стъпка на сглобяването на тортата.

Ред бишкоти потопени в студено кафе и отгоре залети със сметанов крем, ред бишкоти  отгоре шоколадов мус, и накрая ред бишкоти и отгоре млечен крем и за украса разтопен шоколад. Става лесно и бързо, а най - вкусна е като престои една вечер в хладилника. Така ще усвои добре всички съставки и ще се смесят ароматите. А това е и разреза отвътре. 

И накрая ето ме и мен с готовата торта, преди да бъде опостушена :)



вторник, 13 март 2012 г.

Торта с розички

А това е тортичката, която направих за рожденния ден на мъжа ми преди няколко дни. И отново не следвах стриктно рецептата - освен за блатовете, а си я измислих сама. Първоначалният замисъл беше съвсем различен, но трябваше бързо да се действа поради дошлите вече гости и това е крайният резултат. 
Розовите розички отгоре и белите перлички отгоре са по идея на малката ни племенничка Яничка, защото всичко трябва да е розово според детето :) Единственият и може би най - голям недостаък бе, че тортата остана малка суха, въпреки че я бях сиропирала леко и попи и част от сметановия крем. Но все пак като цяло се хареса и се изяде набързо.