неделя, 16 март 2014 г.

Торта за моята 33-годишнина

Торта за моят 33-и Рожден Ден


И такаа, станах и аз вече на 33 години, не са много, но не са и малко гоодини, време да си направя равносметка на всичко извършено и постигнато до момента и на това, което тепърва ми предстои! Като дете, като всички останали много се радвах на Рожденните си дни и ги очаквах с нетърпение, за да събера всички съседски деца, да хапваме сандвичи и сладки и да играем. Последните години рождените ми дни преминават в най-тесен кръг, само със семейството, а и празнуваме моя и рождения ден на моята половинка заедно,запоже сме през 5 дни, но с 2 различни торти.
Та, много се чудих каква да бъде тази година моята торта. Имах идеи да бъде цялата украсена с фондан и много много цветя по нея - много харесвам такива торти, но е голяма играчка, а аз не разполагах с толкова много време, а и честно казано на тези тори фондана не го ям. После имах идея и цялата украсена с ягоди, но все не е сезона на ягодите и вкусът не е същият и са много твърди и зелени, но все пак бяха една от съставките ми в тортата. И отново на момента импровизирах - нещо като че ли не обичам да следвам даден план или рецепта точка по точка:)
За блатовете отново използвах рецепта на Ирина Купенска, но другото си бе моя импровизация и малко трудно бих дала точни пропорции, но ще се опитам

Продукти за блатовете: 26 см. форма за торта

 5 яйца
150гр захар
1/2 чаена лъжица ванилия
150гр брашно
4 супени лъжици неподсладено какао
щипка сол

Яйцата се разбиват със захарта и ванилията на бял, пухкав крем, като захарта трябва да се е разтворила напълно. Брашното, какаото и солта се пресяват и се добавят към яйчната смес. Разбърква се внимателно със шпатула или дървена лъжица, за да не се изгуби обема от яйцата.
Форма с разкопчаващи се стени се напръсква със спрей против залепване или се намазва с мазнина. Дъното й се застила с хартия за печене и сместа се изсипва и изравнява. Ако се притеснявате от разрязването на блатовете, можете да изпечете три отделни блата.
Фурната се загрява на 180С и тестото се пече около 30 минути, или до суха клечка. Оставя се да се охлади за 5 минути във формата, след което се обръща върху метална скара, предварително покрита с хартия за печене. Оставя се да се охлади за през нощта, или за поне 4 часа преди да се разреже. След изстиване разрязах блатовете на 3 равни части, а ако се притеснявате че няма да се изпекат, може поотделно да ги изпечете.



Крем 1: 
Имах малко останал млечен шоколадов крем от Торта за Дани
 ( понеже двете ги правих заедно )


Крем 2:

250 гр. маскарпоне
2-3 с.л. пудра захар
250 мл. сладкарска сметана
100 гр. бял шоколад

Сироп:

2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар

Сметаната я слагам на котлона и при завиране я свалям и добавям шоколада. Оставям крема да изстине и го разбивам с миксер. Маскарпонето го разбивам с пудрата захар и го добавям към сметаната и разбивам отново.

Шоколадов ганаш:

100 мл. сметана
50 гр. черен шоколад

Загрях сметаната и после добавих шоколада, разбих докато се стопи и леко охладих

Допълнително:
Ягоди, шоколадов чипс

Сглобяване на тортата:

Първият блат го поставям върху подложка и сиропирам добре, измазвам със шоколадов крем. Поставям 2-и блат, сиропирам и измазвам със сметановия крем и отгоре поръсвам с нарязани на парченца ягоди и леко ги притискам в крема. Поставям 3-я блат и отново сиропирам и измазвам цялата торта с белия крем. Отгоре изсипвам шоколадовия ганаш и ако е по течен ще се разтече и по стените, е моя леко се беше стегнал и не можа. Отстрани залепих шоколадов чипс и отгоре в центъра поставих няколко ягоди з аразкош, като под тях направих няколко розички от сметана, за да се закрепят по-добре. 

Тортата е добре да престои няколко часа в хладилник, за да поеме от кремовете.

Торта за Дани

Торта за малкия Дани


Когато майката на малкия Дани (наше роднинско дете )ми поръча да направя торта за Рожденния му ден, единственото условие бе да е шоколадова и много сиропирана, за около 25 човека. Тортите, които до момента бях правила са си стандартни - кръгли,в стандартна 26 см. форма. Първоначално мислех да направя 2 торти в този размер,но в деня в който трябваше да направя тортата, майката ми даде нейна подложка останала от тортата за училище - а тя си бе голяма и първоначалната ми идея за торта/и се промени и импровизирах. Бах решила блатовете да са на Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска, крема да е млечен и украсата от сметана и шоколад. Такаа, но в какви количества - въпрос с повишена трудност и както винаги импровизирах. Забърках първоначално двойна доза тесто и изпекох на 3 пъти,е последния нещо не го прецених и се получи малко по-тънък :), но пак се получи. Крема бе от Торта Бяла Неделя, а украсата Сметана, черен и млеен шоколад и няколко листенца от захарно тесто за цвят.

Продукти за тава 40/30

360г брашно
300г захар
250г кафява захар
120г какао
2 и 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
2 и 1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
4 яйца, стайна температура
280 мл гъст айран

140 мл прясно мляко
150 мл олио
140мл прясно, горещо кафе


Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана и млякото се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Готовите изпечени блатове

Тестото се изсипва в предварително намазана тава и покрита с кухненска хартия за печене. За тези торта пекох блатовете на 3 части, като всеки изпекох за около 20 мин. След изпичане се оставят за около 1 и 1/2 ч. да се охладят напълно. Докато блатовете се охлаждат направих двата крема и сиропа.
( А който няма подходящ размер тава - моя милост, пече така. Но моля не се смейте !!!)


Крем между блатовете:

1 л прясно мляко
400 г захар
180 г брашно
50 г нишесте
150 г краве масло
100 гр. черен шоколад

Слагам да кипне млякото със захарта , като отделям около 300 мл. в което размивам брашното и нишестето. Когато заври млякото добавям брашняната каша и варя до получаване на гъст крем. След като сваля от котлона добавям маслото и шоколада до пълното му разтопяване и прехвърлям крема и по широка тава, която предварително съм измила и го оставям да изстине напълно, като от време на време разбърквам,за да не се получи коричка. Друга идея, която често я използвам ( видях я от Рудолф от 24 Kitchen ) е върху крема да се постави домакинско стреч фолио, да притисне крема - спокойно няма да залепне крема.

Сироп:

 2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 с.л. ром

Водата и захарта ги слагам заедно да се варят на котлона и след завиране добавям рома и свалям от котлона, за да изстине сиропа, защото ако се сиропират блатовете с горещ сироп, ще се кашнат.

Сметанов крем:

800 мл. подсладена сметана
250 гр. шоколад за готвене ( 52% какао или 70% )
50 гр. млечен шоколад

Допълнително:
200 мл. сладкарска сметана с 50 гр. бял шоколад ( по същия начин като по горе се прави)
малко гриляж ако имате ( карамелизирана захар с ядки )
захарно тесто за декорация,
шоколадови капки, шоколадови парченца ( закупени от Кауфланд )
Слагам сметаната в тенджера на котлона и когато завира я свалям и добавям начупения предварително шоколад в нея, като оставям за около 30-40 сек. сместа да почине, след което разбърквам до пълното разтапяне на шоколада.. Нормално е да ви стоят като частици шоколад, а  не да е равномерен шоколадов цвят. Оставям и този крем да изстине за около 1 ч., като и него разбърквам от време на време. След изстиване на крема го разбивам с миксер до получаване на гладък мус.


Сглобяване на тортата:

Поставям първият блат върху подходяща подложка, сиропирам добре и мажа с мления крем по обилно. Поставям втория блат, притискам леко и отново сиропирам, мажа с крема и върху него поръсих малко гриляж, след което намазах и от сметановия крем. Поставих и третия блат, сиропирах и измазах цялата торта със сметановия крем. След което следва декорацията със сладкарски пош и съответно накрайници по избор.
2-и блат с млечен крем и поръсен с гриляж

Добре е тортата да престои няколко часа в хладилник, или най-добре една вечер преди консумация.