Коледни меденки
Декември дойде,а с него идват и един от най - светлите и обичан от мен празник - Рождество Христово. Още от дете се въртях все около майка да и помагам за подготовката на този свят празник, но още от тогава най - много обичах да приготвям сладки. Не знам защо точно сладки, може би защото по телевизията ни представяха как в Западна Европа се правят коледни базари с разноцветни играчки, всякакви лакомства, нещо което не бе толкова традиционно за нас българите. Започнах тогава да правя традиционни медени с шоколадова глазура и смлени орехи, кокосови стърготини , захарни пръчици и не минаваше и Коледа без сладки. Последните години вече аз като самостоятелна домакиня започнах да си приготвям сама сладките и най - вече да ги украсявам шарено. Рисуваните сладки отнемат страшно много време и се отразява върху гръбначния ни стълб,но пък са ефектни и много радват децата.
Тази година бях решила да направя само меденки със шоколад и орехи, защото за мен това са най-вкусните меденки, но отново реших да украсявам и имам айсинг за още 2 дозини меденки.
Никога не си запазвам рецептите, които ползвам,тази година използвах рецептата на Вероника от Ginger Cookies, като от нея направих 2 дози. Ето я и самата рецепта:
Продукти:Омесете меко и гладко тесто от всички продукти.
(за около 50-55 броя, според моите формички)
2 1/3 чаени чаши бяло брашно
1 яйце
1/2 чаена чаша мед
1/2 чаена чаша меко краве масло
1/3 чаена чаша захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 супена лъжица канела
1 супена лъжица неподсладено какао
1/2 супена лъжица смлян джинджифил
1/2 супена лъжица индийско орехче
1/3 супена лъжица смлян карамфил
ванилия
Разточете го на кора с дебелина половин сантиметър.
Тестото е меко и леко лепкаво, но не се опитвайте да добавяте още много брашно, защото ще промените състава на тестото и бисквитките ви ще се развалят.
Добавете още най-много 1/3 чаена чаша, ако се наложи.
Набрашнете си добре работния плот, набрашнете леко разточената кората отгоре, както и ръцете и точилката си и ще видите колко лесно се работи така.
С помощта на формички нарежете тестото на различни бисквитки и ги подредете в тава върху кухненска хартия.
Изпечете ги на 180 градуса за около 7-8 минути.
Минутите, разбира се, са ориентировъчни, тъй като всичко зависи от вашата фурна.
Наблюдавайте ги да не изгорят, просто трябва леко да се зачервят и са готови.
След като ги извадите от фурната бисквитките ще бъдат много меки, но малко след това ще се втвърдят.
След като изстинат напълно, украсете ги по ваш вкус-може с разтопен шоколад или с роял айсинг, както направих аз.
Моят айсинг направих така: разбих на гъст сняг 2 белтъка (стайна температура), после прибавих 350-380 грама пудра захар и няколко капки лимонов сок и разбих на слаба степен отново.
После го разделих в няколко съда и боядисах
Покривайте съдовете с айсинга, докато работите, защото изсъхва лесно. Ако изсъхне обаче, прибавете малко лимонов сок и той се разрежда пак.
всяка част с различен цвят сладкарска боя.
![]() | |||||
Очертавам контурите с пош с тнакрайник с най-малък кръгъл отвор и после запълвам |
![]() |
Запълвам очертанията с клечка за зъби или с игла |
Или с шоколадова глазура и смлени ядки може да украсите. Аз разтопих 100гр. шоколад, добавих 2-3 с.л. прясно мляко и 1 ч.л. масло. Потопих бисквитките в шоколад и после в смлените ядки.
![]() |
Меденки с бял и кафяв шоколад и смлени орехи |
След като украсите сладките ги оставете да изсъхнат напълно, преди да пристъпите към метода за съхранение.
Джинджифиловите бисквитки се съхраняват в плътно затваряща се кутия, в която има резени ябълка и до Коледа омекват приятно.
Сменяйте резенчетата ябълка от време на време, когато изсъхнат.
Не допирайте сладките до прясно отрязаната ябълка, защото ще се намокрят.
![]() |
Меденки украсени с айсинг |
![]() |
Всички украсени сладки |
Весели празници на всички и нека бъдем по-добри!
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.