Торта за малкия Дани
Когато майката на малкия Дани (наше роднинско дете )ми поръча да направя торта за Рожденния му ден, единственото условие бе да е шоколадова и много сиропирана, за около 25 човека. Тортите, които до момента бях правила са си стандартни - кръгли,в стандартна 26 см. форма. Първоначално мислех да направя 2 торти в този размер,но в деня в който трябваше да направя тортата, майката ми даде нейна подложка останала от тортата за училище - а тя си бе голяма и първоначалната ми идея за торта/и се промени и импровизирах. Бах решила блатовете да са на Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска, крема да е млечен и украсата от сметана и шоколад. Такаа, но в какви количества - въпрос с повишена трудност и както винаги импровизирах. Забърках първоначално двойна доза тесто и изпекох на 3 пъти,е последния нещо не го прецених и се получи малко по-тънък :), но пак се получи. Крема бе от Торта Бяла Неделя, а украсата Сметана, черен и млеен шоколад и няколко листенца от захарно тесто за цвят.
Продукти за тава 40/30
360г брашно
300г захар
250г кафява захар
120г какао
2 и 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
2 и 1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
4 яйца, стайна температура
280 мл гъст айран
150 мл олио
140мл прясно, горещо кафе
Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана и млякото се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
![]() |
Готовите изпечени блатове |
Тестото се изсипва в предварително намазана тава и покрита с кухненска хартия за печене. За тези торта пекох блатовете на 3 части, като всеки изпекох за около 20 мин. След изпичане се оставят за около 1 и 1/2 ч. да се охладят напълно. Докато блатовете се охлаждат направих двата крема и сиропа.
( А който няма подходящ размер тава - моя милост, пече така. Но моля не се смейте !!!)
Крем между блатовете:
1 л прясно мляко
400 г захар
180 г брашно
50 г нишесте
150 г краве масло
100 гр. черен шоколад
Слагам да кипне млякото със захарта , като отделям около 300 мл. в което размивам брашното и нишестето. Когато заври млякото добавям брашняната каша и варя до получаване на гъст крем. След като сваля от котлона добавям маслото и шоколада до пълното му разтопяване и прехвърлям крема и по широка тава, която предварително съм измила и го оставям да изстине напълно, като от време на време разбърквам,за да не се получи коричка. Друга идея, която често я използвам ( видях я от Рудолф от 24 Kitchen ) е върху крема да се постави домакинско стреч фолио, да притисне крема - спокойно няма да залепне крема.
Сироп:
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 с.л. ром
Водата и захарта ги слагам заедно да се варят на котлона и след завиране добавям рома и свалям от котлона, за да изстине сиропа, защото ако се сиропират блатовете с горещ сироп, ще се кашнат.
Сметанов крем:
800 мл. подсладена сметана
250 гр. шоколад за готвене ( 52% какао или 70% )
50 гр. млечен шоколад
Допълнително:
200 мл. сладкарска сметана с 50 гр. бял шоколад ( по същия начин като по горе се прави)
малко гриляж ако имате ( карамелизирана захар с ядки )
захарно тесто за декорация,
шоколадови капки, шоколадови парченца ( закупени от Кауфланд )
Слагам сметаната в тенджера на котлона и когато завира я свалям и добавям начупения предварително шоколад в нея, като оставям за около 30-40 сек. сместа да почине, след което разбърквам до пълното разтапяне на шоколада.. Нормално е да ви стоят като частици шоколад, а не да е равномерен шоколадов цвят. Оставям и този крем да изстине за около 1 ч., като и него разбърквам от време на време. След изстиване на крема го разбивам с миксер до получаване на гладък мус.
Сглобяване на тортата:
Поставям първият блат върху подходяща подложка, сиропирам добре и мажа с мления крем по обилно. Поставям втория блат, притискам леко и отново сиропирам, мажа с крема и върху него поръсих малко гриляж, след което намазах и от сметановия крем. Поставих и третия блат, сиропирах и измазах цялата торта със сметановия крем. След което следва декорацията със сладкарски пош и съответно накрайници по избор.
![]() |
2-и блат с млечен крем и поръсен с гриляж |
Добре е тортата да престои няколко часа в хладилник, или най-добре една вечер преди консумация.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.