петък, 20 декември 2013 г.

Шоколадово суфле

Шоколадово суфле ( Lava cake )


Като един мнооого голям почитател на шоколада във всички негови трансформации от много време исках да направя този хубав сладкиш с наситен шоколадов вкус. хапвала съм го неведнъж в заведения и накрая реших да си купя необходимите керамични съдове и да си го приготвя. Разбира се и тук рецептите варират много и затова всеки трябва да си избере подходящата рецепта според вкуса. Рецептите за суфле са безброй - сладки,солени,с плодове, зеленчуци и т.н. Но този който исках аз да опитам е шоколадовия.  

Продукти

300 г шоколадов кувертюр
200 г брашно
250 г масло
200 г пудра захар
5 жълтъка
5 белтъка
10-12 бр пресни ягоди за декорация
200 г сметанов сладолед за гарниране 



 Счупваме яйцата и ги разделяме на жълтъци и белтъци и към жълтъците прибавяме половината пудра захар, разбиваме сместа за 2 минути и добавяме брашно. Разбъркваме с миксер на бавни обороти.  Разтопяваме масло и го слагаме в купата при останалите продукти и разбъркваме добре. Нарязваме шоколадов кувертюр и го разтопяваме в съд на водна баня. След като се охлади и преди да се втвърди, го изсипваме в купата. Разбиваме белтъците с останалата пудра захар на мек сняг и постепенно добавяме на няколко пъти, като внимателно разбъркваме с шпатула в една посока. Поръсваме намаслени формички с какао и ги пълним с шоколадовата смес. Печем суфлето в предварително загрята на 200 градуса фурна за 13 минути. Поднасяме шоколадовото суфле с пресни ягоди и сладолед (аз предпочитам ванилов). Много е важно суфлето да остане с течен център, иначе ако се изпече ще се получи като кекс.









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.