неделя, 16 март 2014 г.

Торта за моята 33-годишнина

Торта за моят 33-и Рожден Ден


И такаа, станах и аз вече на 33 години, не са много, но не са и малко гоодини, време да си направя равносметка на всичко извършено и постигнато до момента и на това, което тепърва ми предстои! Като дете, като всички останали много се радвах на Рожденните си дни и ги очаквах с нетърпение, за да събера всички съседски деца, да хапваме сандвичи и сладки и да играем. Последните години рождените ми дни преминават в най-тесен кръг, само със семейството, а и празнуваме моя и рождения ден на моята половинка заедно,запоже сме през 5 дни, но с 2 различни торти.
Та, много се чудих каква да бъде тази година моята торта. Имах идеи да бъде цялата украсена с фондан и много много цветя по нея - много харесвам такива торти, но е голяма играчка, а аз не разполагах с толкова много време, а и честно казано на тези тори фондана не го ям. После имах идея и цялата украсена с ягоди, но все не е сезона на ягодите и вкусът не е същият и са много твърди и зелени, но все пак бяха една от съставките ми в тортата. И отново на момента импровизирах - нещо като че ли не обичам да следвам даден план или рецепта точка по точка:)
За блатовете отново използвах рецепта на Ирина Купенска, но другото си бе моя импровизация и малко трудно бих дала точни пропорции, но ще се опитам

Продукти за блатовете: 26 см. форма за торта

 5 яйца
150гр захар
1/2 чаена лъжица ванилия
150гр брашно
4 супени лъжици неподсладено какао
щипка сол

Яйцата се разбиват със захарта и ванилията на бял, пухкав крем, като захарта трябва да се е разтворила напълно. Брашното, какаото и солта се пресяват и се добавят към яйчната смес. Разбърква се внимателно със шпатула или дървена лъжица, за да не се изгуби обема от яйцата.
Форма с разкопчаващи се стени се напръсква със спрей против залепване или се намазва с мазнина. Дъното й се застила с хартия за печене и сместа се изсипва и изравнява. Ако се притеснявате от разрязването на блатовете, можете да изпечете три отделни блата.
Фурната се загрява на 180С и тестото се пече около 30 минути, или до суха клечка. Оставя се да се охлади за 5 минути във формата, след което се обръща върху метална скара, предварително покрита с хартия за печене. Оставя се да се охлади за през нощта, или за поне 4 часа преди да се разреже. След изстиване разрязах блатовете на 3 равни части, а ако се притеснявате че няма да се изпекат, може поотделно да ги изпечете.



Крем 1: 
Имах малко останал млечен шоколадов крем от Торта за Дани
 ( понеже двете ги правих заедно )


Крем 2:

250 гр. маскарпоне
2-3 с.л. пудра захар
250 мл. сладкарска сметана
100 гр. бял шоколад

Сироп:

2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар

Сметаната я слагам на котлона и при завиране я свалям и добавям шоколада. Оставям крема да изстине и го разбивам с миксер. Маскарпонето го разбивам с пудрата захар и го добавям към сметаната и разбивам отново.

Шоколадов ганаш:

100 мл. сметана
50 гр. черен шоколад

Загрях сметаната и после добавих шоколада, разбих докато се стопи и леко охладих

Допълнително:
Ягоди, шоколадов чипс

Сглобяване на тортата:

Първият блат го поставям върху подложка и сиропирам добре, измазвам със шоколадов крем. Поставям 2-и блат, сиропирам и измазвам със сметановия крем и отгоре поръсвам с нарязани на парченца ягоди и леко ги притискам в крема. Поставям 3-я блат и отново сиропирам и измазвам цялата торта с белия крем. Отгоре изсипвам шоколадовия ганаш и ако е по течен ще се разтече и по стените, е моя леко се беше стегнал и не можа. Отстрани залепих шоколадов чипс и отгоре в центъра поставих няколко ягоди з аразкош, като под тях направих няколко розички от сметана, за да се закрепят по-добре. 

Тортата е добре да престои няколко часа в хладилник, за да поеме от кремовете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.