неделя, 16 март 2014 г.

Торта за Дани

Торта за малкия Дани


Когато майката на малкия Дани (наше роднинско дете )ми поръча да направя торта за Рожденния му ден, единственото условие бе да е шоколадова и много сиропирана, за около 25 човека. Тортите, които до момента бях правила са си стандартни - кръгли,в стандартна 26 см. форма. Първоначално мислех да направя 2 торти в този размер,но в деня в който трябваше да направя тортата, майката ми даде нейна подложка останала от тортата за училище - а тя си бе голяма и първоначалната ми идея за торта/и се промени и импровизирах. Бах решила блатовете да са на Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска, крема да е млечен и украсата от сметана и шоколад. Такаа, но в какви количества - въпрос с повишена трудност и както винаги импровизирах. Забърках първоначално двойна доза тесто и изпекох на 3 пъти,е последния нещо не го прецених и се получи малко по-тънък :), но пак се получи. Крема бе от Торта Бяла Неделя, а украсата Сметана, черен и млеен шоколад и няколко листенца от захарно тесто за цвят.

Продукти за тава 40/30

360г брашно
300г захар
250г кафява захар
120г какао
2 и 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
2 и 1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
4 яйца, стайна температура
280 мл гъст айран

140 мл прясно мляко
150 мл олио
140мл прясно, горещо кафе


Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана и млякото се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Готовите изпечени блатове

Тестото се изсипва в предварително намазана тава и покрита с кухненска хартия за печене. За тези торта пекох блатовете на 3 части, като всеки изпекох за около 20 мин. След изпичане се оставят за около 1 и 1/2 ч. да се охладят напълно. Докато блатовете се охлаждат направих двата крема и сиропа.
( А който няма подходящ размер тава - моя милост, пече така. Но моля не се смейте !!!)


Крем между блатовете:

1 л прясно мляко
400 г захар
180 г брашно
50 г нишесте
150 г краве масло
100 гр. черен шоколад

Слагам да кипне млякото със захарта , като отделям около 300 мл. в което размивам брашното и нишестето. Когато заври млякото добавям брашняната каша и варя до получаване на гъст крем. След като сваля от котлона добавям маслото и шоколада до пълното му разтопяване и прехвърлям крема и по широка тава, която предварително съм измила и го оставям да изстине напълно, като от време на време разбърквам,за да не се получи коричка. Друга идея, която често я използвам ( видях я от Рудолф от 24 Kitchen ) е върху крема да се постави домакинско стреч фолио, да притисне крема - спокойно няма да залепне крема.

Сироп:

 2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 с.л. ром

Водата и захарта ги слагам заедно да се варят на котлона и след завиране добавям рома и свалям от котлона, за да изстине сиропа, защото ако се сиропират блатовете с горещ сироп, ще се кашнат.

Сметанов крем:

800 мл. подсладена сметана
250 гр. шоколад за готвене ( 52% какао или 70% )
50 гр. млечен шоколад

Допълнително:
200 мл. сладкарска сметана с 50 гр. бял шоколад ( по същия начин като по горе се прави)
малко гриляж ако имате ( карамелизирана захар с ядки )
захарно тесто за декорация,
шоколадови капки, шоколадови парченца ( закупени от Кауфланд )
Слагам сметаната в тенджера на котлона и когато завира я свалям и добавям начупения предварително шоколад в нея, като оставям за около 30-40 сек. сместа да почине, след което разбърквам до пълното разтапяне на шоколада.. Нормално е да ви стоят като частици шоколад, а  не да е равномерен шоколадов цвят. Оставям и този крем да изстине за около 1 ч., като и него разбърквам от време на време. След изстиване на крема го разбивам с миксер до получаване на гладък мус.


Сглобяване на тортата:

Поставям първият блат върху подходяща подложка, сиропирам добре и мажа с мления крем по обилно. Поставям втория блат, притискам леко и отново сиропирам, мажа с крема и върху него поръсих малко гриляж, след което намазах и от сметановия крем. Поставих и третия блат, сиропирах и измазах цялата торта със сметановия крем. След което следва декорацията със сладкарски пош и съответно накрайници по избор.
2-и блат с млечен крем и поръсен с гриляж

Добре е тортата да престои няколко часа в хладилник, или най-добре една вечер преди консумация.














Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.