четвъртък, 22 март 2012 г.

Френски макарони с шоколадов мус

Моите френски макарони
Като дете обичах да се въртя в кухнята около майка и да и помагам, особено в приготвянето на сладкиши. Още тогава се научих да приготвям кексове, баници, дребни сладки. И да като, че ли най - голямо удоволствие ми доставяше още от тогава да правя дребни сладки, майка омесваше тестото, а аз после го точех и изрязвах с различни формички, които след изпичането украсявах с разтопен шоколад и овалвах в орехи или кокосови стърготини. Може да е трудоемко и да става по - бавно, но аз по природа съм много търпелив и спокоен човек и и имам нерви да се занимавам с такива пипкави работи.
Вече като пораснало момиче, жена продължавам да експериментирам в кухнята и най - вече в сладкарството и от много време имах желание да опитам една рецепта, а именно за френските макарони. 

Тези малки сладкишчета, които се топят в устата ги видях за първи път в блога на едно много симпатично момиче Ирина Купенска, което е истински майстор в приготвянето на всякакви специалитети. При първоначалния прочит на нейна статия за тяхната направа ми се сториха сложни и може би поради тази причина отлагах тяхната направа. Необходимо е белтъците да бъдат отлежали поне 2-3 дена в хладилник, бадемовото брашно е една от важните съставки, която за съжаление не намерих в никой магазин на Слънчев бряг и се наложи сама да си го приготвям,но все пак успях. И понеже спазих правилото в нашата къща да се приготвят сладкиши с шоколад и съответно кремът който споява двата макарона бе шоколадов. 

И се получи нещо наистина божествено - като за първи път според мен станаха сполучливи, макар и да не спазих точно пропорциите за бадемово брашно. На пръв поглед изглеждат като меденки, или ореховки, но като се опитат са толкова крехки и се топят в устата на секундата. Целувчената основа примесена с бадемов вкус и слепени с шоколадов мус прави вкуса им уникален, топящ се в устата, много леки и ненатъртващо сладки.
Бих импровизирала от тях и в дрги варианти, с различни подправки, цветове и кремове. Тези преди изпичането бяха леко розови, но след като ги изпекох цвета им се попромени малко. Препоръчвам ги горещо на всеки който обожава лека целувчена основа примесена с нежен мус топящ се в устата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.