вторник, 19 ноември 2013 г.

Шоколадово парфе

Тази тортичка я направих когато си бях в Бургас преди месец, ей така без повод. А моето семейство обожава торти, а аз обичам да правя. А тази торта вече няколко пъти я преглеждам и най - накрая реших да я опитам. Отново е от блога на Ирина Купенска и отново съм доволна от сполучливата рецепта. Макар и аз да промених малко украсата, но рецептата съм я изпълнила 1:1. Препоръчвам я отново на всеки, който е любител на шоколада в големи количества.

Тортата е много сочна, нежна и с пухкави блатове, които не е необходимо да бъдат сиропирани, защото присъствието на кафе в тях им придава достатъчно сочност. Крема само промених като го направих само от шоколад и сметана и количеството на шоколад, което използвах беше наполовина от рецептата. Рецептата за тортата е за форма с диаметър 20 см., но моята форма е 26 см. и направих в нея 2 блата, но който желае по тънки блатове може и 3 да бъдат направени. Аз използвах 500 мл. сладкарска сметана и 100гр. черен шоколад, но за по наситен вкус и цвят на шоколада препоръчвам да използвате по голямо количество. Между блатовете измазах само със сметана и след това добавих шоколада, исках да има малко контраст. А отвън поръсих розичките с натрошен лешник. Това е и рецептата:

Продукти за форма с диаметър 20см*:
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте. 




Продукти за шоколадовия мус:
400г шоколад (в случая, 200г черен и 200г млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка

Шоколадът се нарязва на малки парчета. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се на стайна темепратура, като се бърка от време на време, за да не хване “кора”
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре. Внимавайте при разбиването на водна баня, водата не бива да докосва дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и яйцата ще се сготвят. А ние не искаме омлет :)
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня (това е по желание, ако не се притеснявате от ползването на пресни яйца, можете и да го пропуснете).
Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно. В началото може да ви е трудно, тъй като ганашът е стегнат, но не се притеснявайте, след като се добави малко от белтъка, сместа ще се отпусне. На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква със силиконова шпатула, като се внимава да не спадне сместа и да се запази максимално от въздуха в белтъците.
Мусът се прибира в хладилник за 30-40 минути, или докато стегне и стане удобен за нанасяне върху тортата.

Имайте предвид, че колкото по-черен шоколад (с по-висок % на какао) използвате, толкова по-гъст ще бъде мусът. При 50:50 черен към млечен, се получават добри резултати. Не бих ви съветвала да ползвате единствено млечен, тъй като рискувате мусът да не стегне.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.