вторник, 19 ноември 2013 г.

Торта Мока

Отново торта и разбира се отново с голямо количество шоколад. Тази торта е много елегантна, семпла и лека. Приготвя се изключително бързо и не изисква особено много продукти, необходимо е само като всяка друга торта да престои няколко часа в хладилника, за да стегне крема. Рецептата и този път е от блога на Йоли, която е един невероятен кулинар ( все пак е от Бургас ). 


 Основата на тортата е бисквитена и леко ронлива, но Мока крема е изящен и с много наситен вкус. Отгоре декорацията е по желание. А ето и рецептата:


Продукти

За блата

200 г шоколадови чаени бисквити
100 г печени безсолни печени лешници
100 г меко масло

За крема

100 г черен шоколад
1/4 ч.ч. течна пълномаслена сметана

За мока крема

200 г черен шоколад
60 г течно масло
2 жълтъка
1 ч.ч. студено силно кафе еспресо
1 пакетче желатин (10 г)
1 ч.ч. пълномаслена течна сметана


 Приготвяне

* С кухненски робот смелете бисквитите и ядките. Добавете маслото и разбъркайте добре.

* Постелете дъното и стените на тортена форма с хартия за печене. Сипете бисквитените трохи и направете тънък блат с висок борд като притискате плътно с пръсти. За да загладите добре дъното и борда ползвайте супена лъжица.

* За крема стоплете сметаната до кипване,отстранете я от огъня и сипете в нея шоколада. Разбъркайте докато получите хомогенен лъскав крем. Сипете го върху бисквитената подложка и поставете формата в хладилника за да се стегне докато приготвите мока крема.

* За мока крема стопете на слаб огън в тефлонов съд шоколада и маслото. Докато сместа е още гореща прибавете жълтъците и енергично разбъркайте. Налейте кафето, 1/3 от сметаната и желатина,разтворен на водна баня в малко вода. Разбъркайте всичко добре и оставете да изстине. Разбийте на твърд сняг останалата сметана и я прибавете към охладения крем.

* Сипете мока крема върху втвърдения шоколадов крем и поставете в хладилник за няколко часа.

* Преди да сервирате отстранете хартията,посипете повърхността с какао и украсете с настърган шоколад или шоколадови стружки. Да ви е сладко!

* Може да направите малки персонални тортички вместо една голяма. Елегантно и красиво е!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.