неделя, 16 март 2014 г.

Торта за моята 33-годишнина

Торта за моят 33-и Рожден Ден


И такаа, станах и аз вече на 33 години, не са много, но не са и малко гоодини, време да си направя равносметка на всичко извършено и постигнато до момента и на това, което тепърва ми предстои! Като дете, като всички останали много се радвах на Рожденните си дни и ги очаквах с нетърпение, за да събера всички съседски деца, да хапваме сандвичи и сладки и да играем. Последните години рождените ми дни преминават в най-тесен кръг, само със семейството, а и празнуваме моя и рождения ден на моята половинка заедно,запоже сме през 5 дни, но с 2 различни торти.
Та, много се чудих каква да бъде тази година моята торта. Имах идеи да бъде цялата украсена с фондан и много много цветя по нея - много харесвам такива торти, но е голяма играчка, а аз не разполагах с толкова много време, а и честно казано на тези тори фондана не го ям. После имах идея и цялата украсена с ягоди, но все не е сезона на ягодите и вкусът не е същият и са много твърди и зелени, но все пак бяха една от съставките ми в тортата. И отново на момента импровизирах - нещо като че ли не обичам да следвам даден план или рецепта точка по точка:)
За блатовете отново използвах рецепта на Ирина Купенска, но другото си бе моя импровизация и малко трудно бих дала точни пропорции, но ще се опитам

Продукти за блатовете: 26 см. форма за торта

 5 яйца
150гр захар
1/2 чаена лъжица ванилия
150гр брашно
4 супени лъжици неподсладено какао
щипка сол

Яйцата се разбиват със захарта и ванилията на бял, пухкав крем, като захарта трябва да се е разтворила напълно. Брашното, какаото и солта се пресяват и се добавят към яйчната смес. Разбърква се внимателно със шпатула или дървена лъжица, за да не се изгуби обема от яйцата.
Форма с разкопчаващи се стени се напръсква със спрей против залепване или се намазва с мазнина. Дъното й се застила с хартия за печене и сместа се изсипва и изравнява. Ако се притеснявате от разрязването на блатовете, можете да изпечете три отделни блата.
Фурната се загрява на 180С и тестото се пече около 30 минути, или до суха клечка. Оставя се да се охлади за 5 минути във формата, след което се обръща върху метална скара, предварително покрита с хартия за печене. Оставя се да се охлади за през нощта, или за поне 4 часа преди да се разреже. След изстиване разрязах блатовете на 3 равни части, а ако се притеснявате че няма да се изпекат, може поотделно да ги изпечете.



Крем 1: 
Имах малко останал млечен шоколадов крем от Торта за Дани
 ( понеже двете ги правих заедно )


Крем 2:

250 гр. маскарпоне
2-3 с.л. пудра захар
250 мл. сладкарска сметана
100 гр. бял шоколад

Сироп:

2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар

Сметаната я слагам на котлона и при завиране я свалям и добавям шоколада. Оставям крема да изстине и го разбивам с миксер. Маскарпонето го разбивам с пудрата захар и го добавям към сметаната и разбивам отново.

Шоколадов ганаш:

100 мл. сметана
50 гр. черен шоколад

Загрях сметаната и после добавих шоколада, разбих докато се стопи и леко охладих

Допълнително:
Ягоди, шоколадов чипс

Сглобяване на тортата:

Първият блат го поставям върху подложка и сиропирам добре, измазвам със шоколадов крем. Поставям 2-и блат, сиропирам и измазвам със сметановия крем и отгоре поръсвам с нарязани на парченца ягоди и леко ги притискам в крема. Поставям 3-я блат и отново сиропирам и измазвам цялата торта с белия крем. Отгоре изсипвам шоколадовия ганаш и ако е по течен ще се разтече и по стените, е моя леко се беше стегнал и не можа. Отстрани залепих шоколадов чипс и отгоре в центъра поставих няколко ягоди з аразкош, като под тях направих няколко розички от сметана, за да се закрепят по-добре. 

Тортата е добре да престои няколко часа в хладилник, за да поеме от кремовете.

Торта за Дани

Торта за малкия Дани


Когато майката на малкия Дани (наше роднинско дете )ми поръча да направя торта за Рожденния му ден, единственото условие бе да е шоколадова и много сиропирана, за около 25 човека. Тортите, които до момента бях правила са си стандартни - кръгли,в стандартна 26 см. форма. Първоначално мислех да направя 2 торти в този размер,но в деня в който трябваше да направя тортата, майката ми даде нейна подложка останала от тортата за училище - а тя си бе голяма и първоначалната ми идея за торта/и се промени и импровизирах. Бах решила блатовете да са на Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска, крема да е млечен и украсата от сметана и шоколад. Такаа, но в какви количества - въпрос с повишена трудност и както винаги импровизирах. Забърках първоначално двойна доза тесто и изпекох на 3 пъти,е последния нещо не го прецених и се получи малко по-тънък :), но пак се получи. Крема бе от Торта Бяла Неделя, а украсата Сметана, черен и млеен шоколад и няколко листенца от захарно тесто за цвят.

Продукти за тава 40/30

360г брашно
300г захар
250г кафява захар
120г какао
2 и 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
2 и 1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
4 яйца, стайна температура
280 мл гъст айран

140 мл прясно мляко
150 мл олио
140мл прясно, горещо кафе


Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана и млякото се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Готовите изпечени блатове

Тестото се изсипва в предварително намазана тава и покрита с кухненска хартия за печене. За тези торта пекох блатовете на 3 части, като всеки изпекох за около 20 мин. След изпичане се оставят за около 1 и 1/2 ч. да се охладят напълно. Докато блатовете се охлаждат направих двата крема и сиропа.
( А който няма подходящ размер тава - моя милост, пече така. Но моля не се смейте !!!)


Крем между блатовете:

1 л прясно мляко
400 г захар
180 г брашно
50 г нишесте
150 г краве масло
100 гр. черен шоколад

Слагам да кипне млякото със захарта , като отделям около 300 мл. в което размивам брашното и нишестето. Когато заври млякото добавям брашняната каша и варя до получаване на гъст крем. След като сваля от котлона добавям маслото и шоколада до пълното му разтопяване и прехвърлям крема и по широка тава, която предварително съм измила и го оставям да изстине напълно, като от време на време разбърквам,за да не се получи коричка. Друга идея, която често я използвам ( видях я от Рудолф от 24 Kitchen ) е върху крема да се постави домакинско стреч фолио, да притисне крема - спокойно няма да залепне крема.

Сироп:

 2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 с.л. ром

Водата и захарта ги слагам заедно да се варят на котлона и след завиране добавям рома и свалям от котлона, за да изстине сиропа, защото ако се сиропират блатовете с горещ сироп, ще се кашнат.

Сметанов крем:

800 мл. подсладена сметана
250 гр. шоколад за готвене ( 52% какао или 70% )
50 гр. млечен шоколад

Допълнително:
200 мл. сладкарска сметана с 50 гр. бял шоколад ( по същия начин като по горе се прави)
малко гриляж ако имате ( карамелизирана захар с ядки )
захарно тесто за декорация,
шоколадови капки, шоколадови парченца ( закупени от Кауфланд )
Слагам сметаната в тенджера на котлона и когато завира я свалям и добавям начупения предварително шоколад в нея, като оставям за около 30-40 сек. сместа да почине, след което разбърквам до пълното разтапяне на шоколада.. Нормално е да ви стоят като частици шоколад, а  не да е равномерен шоколадов цвят. Оставям и този крем да изстине за около 1 ч., като и него разбърквам от време на време. След изстиване на крема го разбивам с миксер до получаване на гладък мус.


Сглобяване на тортата:

Поставям първият блат върху подходяща подложка, сиропирам добре и мажа с мления крем по обилно. Поставям втория блат, притискам леко и отново сиропирам, мажа с крема и върху него поръсих малко гриляж, след което намазах и от сметановия крем. Поставих и третия блат, сиропирах и измазах цялата торта със сметановия крем. След което следва декорацията със сладкарски пош и съответно накрайници по избор.
2-и блат с млечен крем и поръсен с гриляж

Добре е тортата да престои няколко часа в хладилник, или най-добре една вечер преди консумация.












понеделник, 30 декември 2013 г.

Американски палачинки


Още първият път когато направих тези палачинки ми станаха много любими. Не само защото са много вкусни и пухкави, а и защото се приготвят изключително бързо и лесно, а и насищат много. Обичам да правя и класически палачинки, но обикновено набърквам една голяма купа от която стават минимум 20-25 бр., а това отнема много време прекарано над котлона и обикновено докато стигна дотам да ги хапвам, то почти не са останали :( 
Тези палачинки са от лятото и ги хапнахме с прясно прясно домашно сладко от череши - мое производство и много вкусно - цели 4 буркана направих,хаха и успях 1 пълен да счупя. 

Необходими продукти:

*2 ч.ч. брашно
* 1 пакетче бакпулвер
* 2 с.л. пудра захар
* 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
* 2 бр. яйца
* 60 г разтопено масло
За гарниране : Кленов сироп,мед,
пудра захар,течен шоколад или сладко.


Начин на приготвяне:
 Брашното се пресява с бакпулвера в голяма купа. Отделно се разбъркват ,яйцата,прясното мляко/леко затоплено/,пудрата захар и разтопеното масло.Сместа се добавя към брашното и с дървена лъжица се разбърква до получаване на хомогенна смес.Загряв се тиган на умерен котлон.В него се изсипва около 1/3 ч.ч. от палачинковата смес. С лъжица се разпределя на  кръг с диаметър около 10 см.Намалява се огъня и палачинката се пече 1-2 минути, или докато на повърхността се получат балончета. Палачинката се обръща и се пече до готовност. Готовите палачинки се гарнират по избор.
Забележка: При печенето не се използва мазнина,освен ако не е необходимо.










петък, 20 декември 2013 г.

Шоколадово суфле

Шоколадово суфле ( Lava cake )


Като един мнооого голям почитател на шоколада във всички негови трансформации от много време исках да направя този хубав сладкиш с наситен шоколадов вкус. хапвала съм го неведнъж в заведения и накрая реших да си купя необходимите керамични съдове и да си го приготвя. Разбира се и тук рецептите варират много и затова всеки трябва да си избере подходящата рецепта според вкуса. Рецептите за суфле са безброй - сладки,солени,с плодове, зеленчуци и т.н. Но този който исках аз да опитам е шоколадовия.  

Продукти

300 г шоколадов кувертюр
200 г брашно
250 г масло
200 г пудра захар
5 жълтъка
5 белтъка
10-12 бр пресни ягоди за декорация
200 г сметанов сладолед за гарниране 



 Счупваме яйцата и ги разделяме на жълтъци и белтъци и към жълтъците прибавяме половината пудра захар, разбиваме сместа за 2 минути и добавяме брашно. Разбъркваме с миксер на бавни обороти.  Разтопяваме масло и го слагаме в купата при останалите продукти и разбъркваме добре. Нарязваме шоколадов кувертюр и го разтопяваме в съд на водна баня. След като се охлади и преди да се втвърди, го изсипваме в купата. Разбиваме белтъците с останалата пудра захар на мек сняг и постепенно добавяме на няколко пъти, като внимателно разбъркваме с шпатула в една посока. Поръсваме намаслени формички с какао и ги пълним с шоколадовата смес. Печем суфлето в предварително загрята на 200 градуса фурна за 13 минути. Поднасяме шоколадовото суфле с пресни ягоди и сладолед (аз предпочитам ванилов). Много е важно суфлето да остане с течен център, иначе ако се изпече ще се получи като кекс.









Торта с бишкоти,ягоди и шоколад

Торта с бишкоти, ягоди и шоколад

 

Тази торта е съвсем импровизирана и много бърза. Обичам да правя торти с бишкоти, защото стават много бързо и се спестява времето за бъркане и печене на блатове. Приготвих я лятото за наши приятели белгийци, които ни бяха на гости. Макар украсата да не бе от най - сполучливите ми,то на вкус беше много вкусна и лека торта, като свежест и предаваше пюрето от ягоди. 

Рецепта: 
400 гр. бишкоти
500 мл. сладкарска сметана
100 гр. черен шоколад
200 гр. ягоди
200 мл. прясно мляко

Сметаната я разбиваме с миксера и 1/2 отделям за украсата отгоре. Другата част разделяме на 2 и в едната добавяме разтопения шоколад и разбиваме на пухкав крем, а в другата половина прибавям пасираните ягоди и 1/2 пакетче желатин разтворен в малко вода.
Бишкотите леко се поръсват с млякото и се отрязва около 1-2 см. от едната страна и се подреждат и форма за торта с подвижно дъно или в ринг. След като оформим стената, подреждаме първият ред и върху него поставям шоколадовия крем. Редя втори ред бишкоти и заливам с крема с ягоди. После поставям последните бишкоти и измазвам с малко крем. В сладкарски пош на няколко места с четка намазах по стените на поша червена и жълта сладкарска боя и изсипах вътре останалата сметана. Оформих розички и поръсих с шоколадови пръчици. Може да украсите по ваш вкус.

понеделник, 16 декември 2013 г.

Коледни меденки


Декември дойде,а с него идват и един от най - светлите и обичан от мен празник - Рождество Христово. Още от дете се въртях все около майка да и помагам за подготовката на този свят празник, но още от тогава най - много обичах да приготвям сладки. Не знам защо точно сладки, може би защото по телевизията ни представяха как в Западна Европа се правят коледни базари с разноцветни играчки, всякакви лакомства, нещо което не бе толкова традиционно за нас българите. Започнах тогава да правя традиционни медени с шоколадова глазура и смлени орехи, кокосови стърготини , захарни пръчици и не минаваше и Коледа без сладки. Последните години вече аз като самостоятелна домакиня започнах да си приготвям сама сладките и най - вече да ги украсявам шарено. Рисуваните сладки отнемат страшно много време и се отразява върху гръбначния ни стълб,но пък са ефектни и много радват децата.
Тази година бях решила да направя само меденки със шоколад и орехи, защото за мен това са най-вкусните меденки, но отново реших да украсявам и имам айсинг за още 2 дозини меденки.
Никога не си запазвам рецептите, които ползвам,тази година използвах рецептата на Вероника от Ginger Cookies, като от нея направих 2 дози. Ето я и самата рецепта:

Продукти:
(за около 50-55 броя, според моите формички)
2  1/3  чаени чаши бяло брашно
1 яйце
1/2  чаена чаша мед
1/2  чаена чаша меко краве масло
1/3  чаена чаша захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2  чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2  супена лъжица канела
1 супена лъжица неподсладено какао
1/2  супена лъжица смлян джинджифил
1/2  супена лъжица индийско орехче
1/3 супена лъжица смлян карамфил
ванилия
 Омесете меко и гладко тесто от всички продукти.
Разточете го на кора с дебелина половин сантиметър.
Тестото е меко и леко лепкаво, но не се опитвайте да добавяте още много брашно, защото ще промените състава на тестото и бисквитките ви ще се развалят.
Добавете още най-много 1/3 чаена чаша, ако се наложи.
Набрашнете си добре работния плот, набрашнете леко разточената кората отгоре, както и ръцете и точилката си и ще видите колко лесно се работи така.
С  помощта на формички нарежете тестото на различни бисквитки и ги подредете в тава  върху  кухненска хартия.

Изпечете ги на 180 градуса за около 7-8 минути.





Минутите, разбира се, са ориентировъчни, тъй като всичко зависи от вашата фурна.
Наблюдавайте ги да не изгорят, просто трябва леко да се зачервят и са готови.

След като ги извадите от фурната бисквитките ще бъдат много меки, но малко след това ще се втвърдят.

След като изстинат напълно, украсете ги по ваш вкус-може с разтопен шоколад или с роял айсинг, както направих аз.
Моят айсинг направих така: разбих на гъст сняг 2 белтъка (стайна температура), после прибавих 350-380 грама пудра захар и няколко капки лимонов сок и разбих на слаба степен отново.
После го разделих в няколко съда и боядисах
Покривайте съдовете с айсинга, докато работите, защото изсъхва лесно. Ако изсъхне обаче, прибавете малко лимонов сок и той се разрежда пак.

всяка част с различен цвят сладкарска боя.

Очертавам контурите с пош с тнакрайник с най-малък кръгъл отвор и после запълвам





Запълвам очертанията с клечка за зъби или с игла

Или с шоколадова глазура и смлени ядки може да украсите. Аз разтопих 100гр. шоколад, добавих 2-3 с.л. прясно мляко и 1 ч.л. масло. Потопих бисквитките в шоколад и после в смлените ядки.
Меденки с бял и кафяв шоколад и смлени орехи

След като украсите сладките ги оставете да изсъхнат напълно, преди да пристъпите към метода за съхранение. 
 Джинджифиловите бисквитки се съхраняват в плътно затваряща се кутия, в която има резени ябълка и до Коледа омекват приятно.
Сменяйте резенчетата ябълка от време на време, когато изсъхнат.
Не допирайте сладките до прясно отрязаната ябълка, защото ще се намокрят.



Меденки украсени с айсинг


Всички украсени сладки


Весели празници на всички и нека бъдем по-добри!


вторник, 19 ноември 2013 г.

Шоколадови мъфини с банан и шоколадови капки





Рецепта:


1-1/2 ч.ч брашно
1 / 4 ч.ч какао
1/2 с. л. бакпулвер
1 / 4 ч.л. сол
2/3 ч.ч захар
2-3 бр. меки банана(намачкани с вилица на пюре - 1ч.ч)
1/3 ч.ч олио
1 яйце
3/4ч.ч шаколадов чипс или начупен на малки парченца шоколад(може и да го пропуснете)
  

Пресейте брашното с бакпулвера, какаото и солта. Прибавете захарта и объркайте.
В купа смесете банановото пюре с олиото и яйцето, объркайте до хомогенна смес.
Прибавете банановата смес към сухата смес и объркайте докато се усвои сухата смес от течните съставки.
Прибавете шоколадовия чипс и объркайте.
Сместа се разпределя във форма за мъфи и се пълни до 2/3, защото при печене увеличават размера си. По желание може да се поръси със шоколадови капки, ядки или каквото си изберете.


Торта Мока

Отново торта и разбира се отново с голямо количество шоколад. Тази торта е много елегантна, семпла и лека. Приготвя се изключително бързо и не изисква особено много продукти, необходимо е само като всяка друга торта да престои няколко часа в хладилника, за да стегне крема. Рецептата и този път е от блога на Йоли, която е един невероятен кулинар ( все пак е от Бургас ). 


 Основата на тортата е бисквитена и леко ронлива, но Мока крема е изящен и с много наситен вкус. Отгоре декорацията е по желание. А ето и рецептата:


Продукти

За блата

200 г шоколадови чаени бисквити
100 г печени безсолни печени лешници
100 г меко масло

За крема

100 г черен шоколад
1/4 ч.ч. течна пълномаслена сметана

За мока крема

200 г черен шоколад
60 г течно масло
2 жълтъка
1 ч.ч. студено силно кафе еспресо
1 пакетче желатин (10 г)
1 ч.ч. пълномаслена течна сметана


 Приготвяне

* С кухненски робот смелете бисквитите и ядките. Добавете маслото и разбъркайте добре.

* Постелете дъното и стените на тортена форма с хартия за печене. Сипете бисквитените трохи и направете тънък блат с висок борд като притискате плътно с пръсти. За да загладите добре дъното и борда ползвайте супена лъжица.

* За крема стоплете сметаната до кипване,отстранете я от огъня и сипете в нея шоколада. Разбъркайте докато получите хомогенен лъскав крем. Сипете го върху бисквитената подложка и поставете формата в хладилника за да се стегне докато приготвите мока крема.

* За мока крема стопете на слаб огън в тефлонов съд шоколада и маслото. Докато сместа е още гореща прибавете жълтъците и енергично разбъркайте. Налейте кафето, 1/3 от сметаната и желатина,разтворен на водна баня в малко вода. Разбъркайте всичко добре и оставете да изстине. Разбийте на твърд сняг останалата сметана и я прибавете към охладения крем.

* Сипете мока крема върху втвърдения шоколадов крем и поставете в хладилник за няколко часа.

* Преди да сервирате отстранете хартията,посипете повърхността с какао и украсете с настърган шоколад или шоколадови стружки. Да ви е сладко!

* Може да направите малки персонални тортички вместо една голяма. Елегантно и красиво е!

Шоколадово парфе

Тази тортичка я направих когато си бях в Бургас преди месец, ей така без повод. А моето семейство обожава торти, а аз обичам да правя. А тази торта вече няколко пъти я преглеждам и най - накрая реших да я опитам. Отново е от блога на Ирина Купенска и отново съм доволна от сполучливата рецепта. Макар и аз да промених малко украсата, но рецептата съм я изпълнила 1:1. Препоръчвам я отново на всеки, който е любител на шоколада в големи количества.

Тортата е много сочна, нежна и с пухкави блатове, които не е необходимо да бъдат сиропирани, защото присъствието на кафе в тях им придава достатъчно сочност. Крема само промених като го направих само от шоколад и сметана и количеството на шоколад, което използвах беше наполовина от рецептата. Рецептата за тортата е за форма с диаметър 20 см., но моята форма е 26 см. и направих в нея 2 блата, но който желае по тънки блатове може и 3 да бъдат направени. Аз използвах 500 мл. сладкарска сметана и 100гр. черен шоколад, но за по наситен вкус и цвят на шоколада препоръчвам да използвате по голямо количество. Между блатовете измазах само със сметана и след това добавих шоколада, исках да има малко контраст. А отвън поръсих розичките с натрошен лешник. Това е и рецептата:

Продукти за форма с диаметър 20см*:
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте. 




Продукти за шоколадовия мус:
400г шоколад (в случая, 200г черен и 200г млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка

Шоколадът се нарязва на малки парчета. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се на стайна темепратура, като се бърка от време на време, за да не хване “кора”
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре. Внимавайте при разбиването на водна баня, водата не бива да докосва дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и яйцата ще се сготвят. А ние не искаме омлет :)
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня (това е по желание, ако не се притеснявате от ползването на пресни яйца, можете и да го пропуснете).
Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно. В началото може да ви е трудно, тъй като ганашът е стегнат, но не се притеснявайте, след като се добави малко от белтъка, сместа ще се отпусне. На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква със силиконова шпатула, като се внимава да не спадне сместа и да се запази максимално от въздуха в белтъците.
Мусът се прибира в хладилник за 30-40 минути, или докато стегне и стане удобен за нанасяне върху тортата.

Имайте предвид, че колкото по-черен шоколад (с по-висок % на какао) използвате, толкова по-гъст ще бъде мусът. При 50:50 черен към млечен, се получават добри резултати. Не бих ви съветвала да ползвате единствено млечен, тъй като рискувате мусът да не стегне.




понеделник, 18 ноември 2013 г.

Кокосова  торта  Дъга

Тази тортичка направих по случай Рожденният ми ден, който бе през март. Исках да бъде нещо  впечатляващо,различно от всичко което до момента съм правила, с една дума да има ефекта УАУ. И го имаше. От доста време следя кулинарния на блог на една млада и много талантлива девойка Ирина Купенска и оттам си бях харесала тази така шарена и весела торта.
  

На външен вид изглежда като една нормална, дори бих казала семпла торта, но ефекта е когато  се разреже. А и самата изработка изисква време и набавяне на необходимите продукти. Задължително е да имате сладкарски бои, 1 или 2 еднакви форми за печене на блат, кухненска везна, пош и т.н. Аз се бях заредила доволно с голямо количество кокосови стърготини и кокосово мляко,но по голямата част от тях останаха.

                  Тестото се разпределя на 6 равни части, тегли се с кухненска везна                    



Трябва да имате и доста своободно време, защото е необходимо да се изпекат всичките 6 блата, да се охладят и чак след това да се сглоби цялата торта. Рецептата може да я прочетете от тук: http://sunshineskitchen.com/coconut-rainbow-cake/ 

Изпечените блатове 



  
Тортата става висока и е добре да бъде приготвена, ако чакате повече гости, а също така и да обичате вкуса на кокоса. Аз лично крема го промених малко, защото не можах да намеря качествено кондензирано мляко и го направих от Маскарпоне,сладкарска сметана и кокосови стърготини, но  и така се получи много добре. Резултата ми отвън не е от най - добрите, но по важното е,че бе вкусна.


Торта Трюфел

Торта Трюфел


Шоколад... обожавам шоколад във всичките му разновидности - течен,на блокче,в бисквити,вафли,пасти,торти и т.н. В нашето семейство шоколада е на почит и много често привършва без дори единият от двама ни да се усети. А моят съпруг не признава сладкиш или торта без шоколад и направя ли десерт различен от неговите вкусове,нямам избор - сама трябва да си го изям или раздам. И по случай Рожденния Ден на моят мъж (който бе през март) реших да направя тази невероятно вкусна и най - вече шоколадова торта. На външен вид може да не е нещо впечатляващо, но на вкус е божествена. Вярно,количеството шоколад в нея е огромно,една голяма бих казала калорийна бомба,но не бих се лишила никога от подобна сладост, която нежно гали сетивата ми. 

Тортата се хареса и то много, а докато я приготвя имаше шоколад навсякъде. За всички обичащи шоколад споделям и рецептата. 
Продукти: 
 БЛАТОВЕ
  • 6 жълтъци
  • 5 белтъци
  • 2/3 ч. ч. захар
  • 1/2 ч. л. лимонтузу (може да се пропусне)
  • 2 с. л. гореща вода
  • 2 с. л. какао на прах
  • 5 с. л. брашно
  • 2 с. л. нишесте (пшенично)
      СИРОП
  •   3 с. л. вода
  • 2 с. л. захар
  • 1 с. л. ликьор по избор (при мен Amaretto)
KРЕМ
  • 150 г черен шоколад
  • 2 ч. ч. готварска сметана (най-хубаво да е с висок % масленост примерно Prezident)    ТРЮФЕЛИ 
  • 150 г шоколад
  • 1/3 ч. ч. готварска сметана 1 ч. л. ликьор (отново при мен Amaretto)
  • 200 г шоколад за покриване на трюфели и за шоколадовите стърготини
 Приготвяне:

Брашно 1 ч. ч. = 140 г
Захар 1 ч. ч. = 200 г
Мляко/готварска сметана/вода 1 ч. ч. = 237 мл


Приготвяне на блатове

• Фурната предварително се загрява до 190 С.
• Върху хартия за печене се рисуват 8 окръжности с диаметър 20см (при мен се получиха 2 тави с по 2 блата и една с един).
• Белтъците се разбиват с 1/3 ч. ч. от захарта до твърда пяна.
• Жълтъците се смесват с останалата захар и се разбиват на крем, докато не побелее сместа.
• Към тях се прибавя и разтвореното в горещата вода какао, като не се спира да се разбива сместа.
• Брашното и нишестето се пресяват и се прибавят внимателно към жълтъчната смес.
• Накрая се прибавят и белтъците (на 3 пъти) и се разбиват внимателно.
• Тестото се разпределя по начертаните кръгове (горе долу половин чаша на кръг).
• Подравнява се с шпатула.
• Всеки блат се пече около 5-8 минути.
• Оставя се да изстине малко върху тавата, след което се отлепва хартията (при мен се получиха 5 блата и печенето беше около 10-13 минути на тава).
 СИРОП

• Водата се кипва заедно със захарта.
• Маха се от котлона и се долива ликьора (при мен MW за водата и захарта).

КРЕМ

• Препоръчително е кремът да се приготви от предния ден.
• Сметаната се довежда до кипване и се залива с настъргания шоколад (с картофобелачка най-добре).
• Охлажда се поне за няколко часа (най-добре за цяла нощ в хладилника).
• В деня на приготвяне на тортата крема се разбива до твърда смес.

ТРЮФЕЛИ

• Отново сметаната се довежда до кипване и се залива с начупения шоколад.
• Добавя се ликьора и се размесва до пълното разтваряне на шоколада.
• Сместа се оставя в хладилника за няколко часа (при мен за 1ч и 30 минути).
• С чаена лъжичка се оформят трюфели.
• Трюфелите се поставят върху хартия за печене и се оставят във фризера за 1 час.
• След 1 час 100 г шоколад се разтопява и в него се потапят трюфелите.
• Оставят се върху хартията за печене да стегне шоколада.

Събиране на тортата (Торта Трюфел)

• Готовите блатове се намазват със сиропа(със силиконова четка).
• Отгоре се намазват с крем и така до последния блат.
• Отгоре и отстрани отново се намазва с крем.
• От 100 г шоколад се правят стърготини и се облепва с тях тортата Трюфел.
• Ако останат стърготини се поръсва отгоре.
• Отгоре се нареждат готовите трюфели.
Виртуално ви черпя с парченце от тази изкусителна шоколадова торта.

понеделник, 11 март 2013 г.

Тройно шоколадова торта за мама

За Рожденния Ден на моята майка бях си наумила да направя торта с рози, листенца и т.н. Бях си поръчала сладкарски инструменти оот Англия, но така и  не пристигнаха и плановете ми пропаднаха. И отново експериментирах. Реших тортата да е изцяло шоколадова, защото мама обича шоколад...и рози, и лилаво. За първи път работих и с захарно тесто и то сама си го направих. Признавам си - не беше лесно, първо докато оцветя фондана, после да закрепя листенцата, да ги закрепя и ги оставих цяла нощ да съхнат. И станаха твърди, точно като захарните фигурки от детството ми по тортите. Не ги опитах розите, но приятелката на брат ми каза, че са вкусни. Това бе първият ми опит със захарно тесто, но ще се постарая да не е последен.

 

Торта Ани ( по рецепта на Йоли )

Торта Ани

Наближаваше втората годишнина от сватбата ни и се чудех каква да бъде тортата. Исках да е по различна от тортите, които до момента бях правила. В блога на Йоли попаднах на тази торта и много ми хареса визията и сечатанието на шоколад, маскарпоне и ягоди. Не бях използвала до момента маскарпоне, но вкусът му е наистина невероятен. И така, набавих си продуктите и я започнах. Е не се получи точно както на Йоли, но на визия що годе се получи, макар и с големи забележки. Но е много вкусна и лека, а не натрапчиво сладка. Рецептата можете да видите ТУК : http://yoli-www.blogspot.com/2010/07/blog-post_07.html

 

Торта с бишкоти и ягоди

Торта с бишкоти и ягоди

Тази тортичка я направих лятото, нямаше конкретен повод, но вечерта ни дойдоха на гости наши приятели белгийци и имах готов десерт. И както винаги експериментирах. От един вид торта взех рецептата, от друг визията и така се получи една много приятна на визия и вкус торта. Основните продукти са : ягоди, сметана,ванилов крем, бишкоти и шоколад. Бързо, лесно вкусно...
А ето и стъпка по стъпка от приготвянето и:

Стъпка 1: напояване на бишкотите с ягодов сироп
Стъпка 2: редуване на бишкоти с крем
Стъпка 3: Украсяване на тортата и поставянето и в хладилник за няколко часа с тортената форма, за да стегне.
Разрез на тортата